Facebookkal lépek be. Kitöltöm magam!

Nyílt Levél

Karácsony Gergely és

Tarlós István főpolgármester-jelölt urak
részére

Az önkormányzati választások előtt 1 hónappal, a hónapok óta tartó kampány során nem találkoztunk a roma közösség megszólításával vagy feléjük politikai vállalások megtételével.

Ma Budapesten egy 80-100 ezer fős roma közösség él, s ez gyakorlatilag az ország legnagyobb lélekszámú roma közössége. Mi roma emberek és közösségeink elkötelezettek vagyunk egy sikeres Magyarország és egy fejlődő, gyarapodó Budapest megvalósításában. Ezek mellett kötelességünk, hogy saját közösségünk ügyeit és érdekeit megfogalmazzuk, ezeknek hangot adjunk.

Ezért fordulunk Önökhöz, mint főpolgármester jelöltekhez és várjuk válaszaikat az alábbi, a közösségünknek kiemelten fontos kérdésekben, javaslatokban:

1. Tanulni akarunk!

a.) Állítsák vissza a korábban 2 évtizeden át sikeresen működő Fővárosi Roma Ösztöndíj Alapot! Az egyik legfontosabb értéknek tartjuk, hogy gyermekeink minél sikeresebbek legyenek a köz- és felsőoktatásban, ehhez azonban erőforrásokra van szükség. A korábbi fővárosi Roma Ösztöndíj Alap jó gyakorlat és hatékony eszköz volt, hiba volt ennek megszüntetése.

b.) Állítsák vissza a Fővárosi Roma Gyermeküdülő ingyenességét, amely által többezer nehéz helyzetű gyermek jutott nem csak ingyenes nyaraláshoz, de olyan motivációhoz és identitás- erősítéshez, amely százakat indított el az önbecsülés és tanulás útján.

c.) Fővárosi Roma Nemzetiségi Kollégiumra volna szükség a Budapestre érkező, szakmát, érettségit, diplomát szerezni kívánó roma fiatalok segítése, támogatása érdekében.
 

2. Munkát akarunk!

Roma embereket a közalkalmazottak körébe! Úgy véljük, hogy a fővárosnak önálló lépéseket és intézkedéseket kell tennie annak érdekében, hogy a főváros által üzemeltetett intézményekben dolgozzanak cigány emberek is, és ez közelítsen a társadalmi arányunkhoz. 
 

3. Intézményeket akarunk!

a.) Kapjuk vissza a Rádió C-t! A nemzetiségi kulturális jogoknak része a nemzetiségi média is. A Rádió C fontos közösség teremtő és média szerepet töltött be működése ideje alatt. Úgy véljük ennek újra indítása lehetetlen a főváros szerepvállalása nélkül.

b.) Legyen Fővárosi Roma Holokauszt Emlékközpont, amely feldolgozza és megjeleníti a széles nyilvánosság és Budapest egésze számára elérhetővé teszi a 70 évig elhallgatott, Roma Holokauszthoz kapcsolódó tényeket, ismereteket. Egyben kérjük, védjék meg a folyamatos támadás és rongálás alatt álló egyetlen budapesti Roma Holokauszt Emlékművet a Nehru parton.
 

4. Egyenlőséget akarunk!

Lépjenek fel a Budapesten zajló elüldözés politikák ellen, amely időről időre felüti a fejét 1990-től, napjainkban épp a Hős és Bihari utcákban!
 

5. Reprezentációt, részvételt akarunk!

a.) A budapesti roma közösség kapjon részvételi lehetőséget a Fővárosi Közgyűlés Bizottságaiba, mert ma egyetlen bizottságban, egyetlen roma ember sincs jelen, külsős tagként sem.

b.) A közgyűlés nemzetiségi bizottsága legyen önálló bizottság!

 

Budapest, 2019. 09. 13.

Setét Jenő,
Idetartozunk Egyesület